РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯМИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИОБЯВЛЕНИЕ Министерството на външните работи, на основание

...
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯМИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИОБЯВЛЕНИЕ Министерството на външните работи, на основание
Коментари Харесай

Министерство на външните работи обявява конкурс за длъжността „Стажант-аташе” – 15 щатни бройки


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ОБЯВЛЕНИЕ

  Министерството на външните работи, на съображение член 26, алинея 1 от Закона за дипломатическата работа,  и член 12, алинея 1 от Наредба № 2 от 17.07.2008 година за изискванията и реда за осъществяване на състезанията за дипломатически чиновници, издадена от Министъра на външните работи (обн. Дъждовни води, бр. 70 от 08.08.2008 година , изм. и доп. бр. 24 от 12.03.2013 година, изм. бр. 12  от 11.02.2014 година, бр. 9 от 27.01.2023 г.), афишира общ конкурс за назначение на държавни чиновници на служба:

  „ Стажант-аташе ” – 15 (петнадесет) щатни бройки в Министерството на външните работи .

Описание на длъжността:

  Придобиване на начални знания и опит в дипломатическата работа посредством осъществяване на образование и стаж, запознаване с дейностите и функционалностите на структурните звена в Министерство на външните работи. Повишаване на професионалната подготовка, чрез присъединяване в проведения от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи обучителен курс по дипломация за чиновници на служба „ стажант-аташе ”.

  Минимални и характерни условия за заемане на длъжността. Кандидатите следва:

  Да са български жители и да нямат друго поданство с изключение на на страна - членка на Европейския съюз, според член 27, алинея 2, т.1 във вр. с член 27, алинея 1, т. 1 от Закона за дипломатическата служба;

- Да имат приключено висше обучение с образователно-квалификационна степен „ магистър “ според член 27, алинея 2, т.1 във вр. с член 27, алинея 1, т. 2 от Закона за дипломатическата работа в една от следните професионални области: филантропични науки; обществени, икономически и правни науки; сигурност и отбрана; естествени науки, математика и информатика и др.                                          
Да владеят минимум два непознати езика, най-малко единият от които е формален за Организация на обединените нации /английски, френски, испански, съветски, арабски и китайски език/, или процедурен език, употребен от Европейската комисия, според член 27, алинея 1, т. 3 от Закона за дипломатическата служба;Да имат компютърни умения, даващи опция за независима работа с осведомителни и информационни приложения, според условията за цифрова компетентност;Да не страдат от хронично психическо заболяване според член 27, алинея 2, т.1 по отношение на член 27, алинея 1, т. 5 от Закона за дипломатическата служба;Да дават отговор на другите условия за заемане на държавна работа по чл.7, ал.1 и 2 от Закона за държавния чиновник. Допълнителна подготовка и умения: владеенето на следните езици - албански, арабски, гръцки, иврит, китайски, корейски, португалски, румънски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, нидерландски и японски език, ще се смята за преимущество при претенденти с равни резултати от писмената и устната част на състезанието.
Размерът на главното месечно заплащане за длъжността „ Стажант-аташе “ ще бъде избран от органа по назначение според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация и  Вътрешните правила за работна заплата,  за I степен – 1100 лева, за II степен – 1250 лева, за III степен – 1350  лева  

  Начин на осъществяване на състезанието:
Първи стадий – писмена част. Включва:
- Решаване на тест с въпроси от затворен вид за инспекция на знанията и уменията на претендентите, както и психически въпросник за определяне на личностните особености на претендентите.

- Практически изпит – Задача от интернационален или външнополитически темперамент (отговорът е свободен текст до 500 думи). Изготвяне на обобщение на отговора на задачата на един от езиците, с които се кандидатства, в размер половин страница.
Втори стадий – джука част. Включва: Интервю с претендентите . Членовете на конкурсната Комисия задават на всички претенденти авансово дефинирани въпроси, посредством които се открива в каква степен претендентът има професионалните и настоятелен качества, нужни за заемане на длъжността „ стажант-аташе “.
  Необходими документи за присъединяване в състезанието:

  Писмено заявление за присъединяване в състезанието, според Приложение № 1 към член 14, алинея 1 от Наредба № 2 от 17.07.2008 година за изискванията и реда за осъществяване на състезанията за дипломатически чиновници.
Към Заявлението да се приложат : Декларация от претендента, че е български жител и няма друго поданство с изключение на на държава-членка на Европейския съюз, както и за събитията, че е пълновръстен, не е подложен под забраняване, не е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент на отнемане от независимост и не е лишен по подобаващ ред от правото да заема избрана длъжност;Копия от документи за добита образователно-квалификационна степен „ магистър ”. Документите, издадени в чужбина, следва да бъдат приети по реда на Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения (Обн. - Дъждовни води, бр. 69 от 22.08.2000 година, изм. и доп., Дъждовни води. бр. 28 от 05.04.2019 година, посл. изм. обнародван Дъждовни води, бр.43 от 16.05.2023 г.);Копия от документи, удостоверяващи владеенето на непознати езици. Степента „ притежаване ” се потвърждава в сходство с Наредба № 1 от 14.10.2013 година за кариерното развиване на дипломатическите чиновници и ротацията на чиновниците в дипломатическата работа, изд. от Министъра на външните работи, обнародван Дъждовни води., бр. 92 от 22.10.2013 г.;Оригинал и копие на уверение, издадено в резултат на осъществен обзор в профилирано психиатрично заведение, че претендентът не страда от хронично психическо заболяване (оригиналът на удостоверението ще бъде върнат на претендента след сверяване на верността на наличието с копието на документа); удостоверението следва да бъде издадено не по-късно от 6 (шест) месеца преди датата на подаване на заявлението;Декларация и/или документ за притежавани компютърни умения.
Необходимите документи за присъединяване в състезанието се подават персонално или посредством прокурист в Приемната на  Министерството на външните работи, гр. София, ул. „ Александър Жендов ” № 2, от 9 :00 ч. до 17:30 ч.

Документите се подават в 14-дневен период от издание на Обявлението за състезанието .

Дирекция „ Човешки запаси и административно обслужване ” ще записва с входящ номер и дата само заявки, подадени в период и към които са приложени всички нужни документи.

Мястото за слагане на Обявлението, оповестяването на описите и другите известия по отношение на състезанието е Пропускът за гости на Министерството на външните работи, гр. София, ул. „ Александър Жендов ” № 2 и формалната електронна страница на Министерство на външните работи.

Българските жители, които са минали срочна работа в доброволния запас по член 59, алинея 1 от Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, се употребяват с преимущество при кандидатстване за работа в държавната администрация при реализирани равни крайни резултати от извършената процедура.

  Заповедта за назначение на класираните претенденти ще бъде издадена в 14-дневен период, след приемане на позволение на достъп до съответното равнище на класифицирана информация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР